Amant de la pasta? Sí, veritat? Doncs bé, aquest post està dedicat als pasta lovers, aquelles persones que gaudeixen del producte italià més versàtil i famós, present en mil i una receptes.
I és que hi ha tants tipus de pasta italiana, que són gairebé infinites!
Però per diferenciar-los bé, en el següent article anem a veure alguns dels principals tipus de pasta farcida, curta, fresca i llarga; perfectes per a multitud de receptes i combinacions amb tot tipus d’ingredients.
Descobreix les varietats de pasta: un aliment ideal per acompanyar amb tot tipus de salses
Explica la llegenda que l’origen de la pasta a Itàlia es remunta a quan l’intrepid Marco Polo la va portar a aquest país, després d’un dels seus viatges. Però el fet és que no està clar. Sigui com sigui, la pasta ha anat evolucionant al llarg dels segles, disposant avui dia de centenars de receptes, algunes tan innovadores com la pasta chips.
No obstant, en aquest article anem a aprofundir en els tipus de pasta italiana més comuns i que, per descomptat, no pots deixar de provar. Estan tots increïbles!
Els tipus de pasta fresca italiana
Fan de la pasta fresca? Vegem alguns dels tipus de pasta fresca més habituals.
Pasta fresca a l’ou
En primer lloc, la pasta fresca a l’ou és aquella que no s’elabora amb aigua, sinó que aquesta és substituïda per ous o rovell d’ous. El greix del menjar és l’encarregat de proporcionar aquesta textura tan especial.
Podem trobar pasta a l’ou com tagliatelle, pappardelle, capellini, spaghetti, cannelloni, lasagne… una àmplia varietat.
Pasta fresca simple
Aquesta, per la seva banda, no porta ou, sinó sèmola i aigua. En aquesta categoria, no poden faltar els trenette, les orecchiette apulianes, els cavatelli o els strozzapreti, entre d’altres.
Tipus de pasta italiana seca i curta
Deixant de banda la pasta fresca, trobem la pasta italiana seca: aquesta queda dividida en dos grans grups a la vegada: pasta curta rigata i pasta curta lisa.
Macarroni o macarrons, penne, rigatone, fusilli, stortini, tortiglioni… són alguns tipus de pasta curta.
Pasta curta rigata
D’una banda, la pasta rigata és la pasta curta estriada. En aquest sentit, podem incloure els maccheroni, els penne o els rigatoni, entre d’altres.
Pasta curta lisa
Fusilli, penne, sedani, calamarata o conchiglioni són només alguns exemples de pasta curta lisa.
Tipus de pasta italiana seca i llarga
La pasta llarga seca és aquella que es requereix de, com a mínim, la forquilla per enrollar-la i degustar-la. Hi ha qui també s’ajuda de la cullera, encara que això no ho diguis a un italià…
Entre els tipus de pasta italiana seca i llarga més freqüents veiem:
- Spaghetti o espaguetis
- Tagliatelle
- Vermicelli
- Pappardelle
- Fettucce
- Tagliolini
- Fettucini
- Linguini
- Bucatini
- Capellini
Varietats de pasta farcida italiana
I què em dius d’aquests tipus de pasta farcida italiana? Els pots trobar amb carns, formatges, verdures, mariscs, hortalisses, fruites i barreges dels mateixos. Boníssims!
Ravioli o Raviolacci
Sense dubte, és el tipus de pasta italiana farcida més popular. Els raviolis són un paquet quadrat farcit amb dues làmines segellades amb aigua i ou. Súper bons!
Tortellini
Un altre dels tipus de pasta farcida italiana més populars són els tortellini. Es semblen a un anell rodó gruixut i poden estar farcits de moltes matèries primeres.
Cabe destacar que, a més de salses i cremes, els tortellini es mengen també en brou de carn (els tortellini in brodo).
Agnolotti
Mitges llunes de pasta, amb vores quadrades i farcides de carn rostida o estofada. Un plaer pel paladar, si ets fan de la carn!
Cappelletti
Com el seu propi nom indica, tenen forma de barret i poden ser tant quadrats com circulars. Els cappelletti solen menjar-se com a plat únic, a causa de la seva contundència, a més de ser acompanyats per brous i sopes.
Panzerotti
A diferència dels agnolotti, aquestes mitges llunes no contenen carn, sinó formatge. Ideals per als amants del formatge!
Manicotti
Semblants als canelons, també tenen forma cilíndrica i es poden farcir amb diferents productes com la carn, espinacs o formatge.
Però, a més d’aquests tipus de pasta italiana farcida, trobem: sacotini, caramelli, anolini, mezzaluna, pansotti, fagottini o margherita, entre d’altres.
Gaudeix de totes aquestes varietats de pasta italiana als restaurants de La Mafia.
A la carta de La Mafia se sienta a la mesa comptem amb diferents tipus de pasta italiana. Fresca, curta, llarga o farcida, totes elles banyades en diferents salses per a pastes, aptes per a tots els gustos i necessitats.
Elaborades al nostre obrador, seguim la recepta tradicional italiana per oferir-te la millor qualitat possible.
Mafaldi
Amb un nom d’origen aristocràtic, els Mafaldi són una mena de cintes llargues i planes, però les seves vores són arrissades.
A la carta de La Mafia pots degustar els Mafaldi amb diferents salses: des de la nostra napolitana pomodoro rosso amb burrata fresca, fins a la de gorgonzola amb pistatxos; passant per la clàssica bolognesa, entre moltes altres opcions. I tu, ja saps per quina decidir-te?
Spaghetti
Tot un clàssic. Els espaguetis o spaghetti tenen forma de cilindre, molt fi, i també es troben dins d’aquesta categoria de pasta llarga.
Prova a La Mafia els nostres Spaghetti Rossini amb salsitxa de tòfona i bolets o els Don Cuccio, acompanyats amb crema de llet, tomàquet, pollastre, cansalada italiana, xampinyó, Grana Padano i brots d’espinacs. Però també tenim espaguetis als quatre formatges, amb foie gras, gambots, pesto… moltes opcions!
Penne rigate
Per la seva banda, els penne rigate són un dels nostres tipus de pasta fresca. Similars als macarrons, però amb estries. Prova’ls amb salsa arrabbiata, als Quatro Formaggi o, si et ve de gust, amb una carbonara. Es convertiran en la teva pasta al dente favorita!
Rigatone a l’ou
De major mida que els penne, els rigatone són també un tipus de pasta curta en forma de tub i amb estries en el seu exterior. Sense dubte, una recepta imprescindible que també podràs provar a La Mafia. Tria la salsa que més t’agradi, i simplement gaudeix!
Tagliatelle a l’ou
Amb un origen a les regions de la Marche i l’Emilia-Romagna, les tagliatelle són cintes planes i llargues. En els nostres restaurants podràs degustar-los en diferents receptes com la Mandorle i foie. I deleita’t amb aquestes tagliatelle amb crema de llet, ametlla, pollastre, pebre i làmines de foie fresc, insuperables!
Tagliollini fi a l’ou
A cavall entre l’espagueti i el tallarín, els tagliollini són també un tipus de pasta fresca llarga que a La Mafia podràs acompanyar amb tot tipus de salses. T’agraden els bolets? Doncs els nostres tagliollini fi al boletus són per a tu. Amb crema de llet, pebre, ratlladura de tòfona negra i, és clar, boletus.
Tagliatelle al nero
Este tipo de pastas italianas se caracterizan por su color negro, debido a la tinta del calamar. Por eso, si eres amante del mar, te recomendamos nuestras tagliatelle al nero al aglio con gambones. Un plato sensacional que, además de esta pasta italiana, lleva gambones, ajo, cayena, pimienta, pimentón picante y su buen aceite de oliva virgen.
Lumaconi
Los lumaconi italianos son muy parecidos a los galets catalanes. En forma de caracola, esta pasta puede ir -o no- rellena. En La Mafia los acompañamos con distintas salsas como la Mare e Monti. Esta deliciosa miscelánea está compuesta de crema de leche, salsa de tomate, pimienta, champiñones, ajo, romesco, escamas de Grana Padano y gambón y pollo braseado. Una explosión de sabor para tu boca.
Fusillone al pepe nero
¿Te gusta la pimienta? Pues estos fusillone, un tipo de pasta corta rizada, llevan esta especia picante. Y si además de la pimienta, te gusta el queso, te recomendamos este tipo de pasta con nuestra receta Quatro Formaggi. Y disfruta de una buena pasta fresca junto al gorgonzola, el Grana Padano, el emmental y el roquefort.
Gnocchi de patata
Si buscas una alternativa a la harina de trigo, los gnocchi o ñoquis de La Mafia son a base de patata y están buenísimos. Pesto, carbonara, tartufata, bolognese… ¡las opciones son muchas y muy variadas!
Cappelli de speck y scamorza
¿Te apetecen algunos de nuestros tipos de pasta italiana para rellenar? Estos capelli con el jamón italiano speck y el queso ahumado scamorza son una auténtica maravilla. De nuevo, puedes acompañarlos con la salsa que más te guste, ¡tú decides en La Mafia!
Caramelli de gorgonzola
Una de nuestras pastas frescas que no te puedes perder son nuestros caramelli de gorgonzola, ¡deliciosos! Para acompañarlos, te recomendamos la salsa tartufata a base de crema de leche, champiñones, pimienta y trufa negra. ¡Todo un piaccere!
Ravioli de carne de vacuno
T’agrada la carn? Doncs aquests raviolis farcits de carn de vedella són extraordinaris. I si t’apeteix un plat de pasta 100% vedella, no deixis d’acompanyar-los amb la nostra salsa boloñesa. Carn de vedella, ceba, pebre, salsa de tomàquet casolana i Grana Padano. Què més es pot demanar?
Sacotini de pecorino i pera
Com el seu nom indica, són uns saquets de pasta farcits de formatge pecorino i pera. Un maridatge dolç-salat sensacional. I un tipus de pasta farcida, perfecte per a vegetarianes. De fet, si no menges carn, pots acompanyar-los amb la salsa Quatro Formaggi, o la nostra salsa napolitana pomodoro rosso amb burrata fresca. Aquesta última porta únicament tomàquet rosso espatllat, salsa de tomàquet casolana i burrata fesca italiana.
Raviolacci de boletus i trufa
Amant dels bolets? No deixis de provar aquesta pasta farcida de boletus i trufa, portada del nostre obrador. I què millor que acompanyar-la amb la Salsa Rossini: paté ibèric amb nata, botifarra trufada, bolets, rúcula i Grana Padano, pur plaer!
Panzerotti di foie
Una altra opció de pasta farcida són aquests panzerotti di foie. Amb bloc de foie, pernil dolç i ceba caramel·litzada, deliciosos! I per acompanyar? Pots incloure la nostra salsa carbonara amb nata, pernil italià i pebre.
Penne rigate sense gluten
A La Mafia tots seuen a la nostra taula, inclosos els celíacs o intolerants al gluten. Acompanya aquests penne gluten free amb un clàssic pesto. Alfàbrega fresca, pinyons, AOVE i Grana Padano, i que aprofiti!
Spaguetti sense gluten
I també tenim espaguetis sense gluten. En aquesta ocasió, una salsa Arrabbiata Ragú amb tomàquet picant, pebre, alfàbrega fresca, xoriço, carn de vedella i escates de Grana Padano es convertirà en els teus favorits.
Amb quin dels nostres tipus de pasta italiana et quedes? Vine ja a La Mafia i gaudeix d’aquest plaer de la gastronomia d’Itàlia. T’esperem!