Categories Cultura, En la Màfia...

La història i origen de la salsa bolonyesa

Posted on

Pocs podran ser els que afirmen que no han tastat un bon plat de pasta amb una deliciosa salsa boloñesa, una de les més conegudes i saboroses salses d’origen italià, però què hi ha darrere d’aquesta salsa?

Plato de pasta con salsa boloñesa

La salsa boloñesa és una de les més tradicionals de la cuina italiana

T’ho expliquem tot en aquest post:

Història, evolució i origen de la salsa boloñesa.

Segons es diu, el seu origen és de la famosa regió de l’Emília Romanya durant l’antiga Roma i tot i que fora d’Itàlia estem acostumats a consumir-la amb pasta llarga, no sempre va ser així.

Aparició de la salsa a l’antic imperi romà

Segons s’apunta, quan va aparèixer per primera vegada aquesta salsa es servia a taula com un segon plat durant la conquesta de la Galia, al segle I abans de Crist, en què l’ingredient principal era la carn, per després, amb el temps, passar a ser un farcit per al pa.

Així que, si te’l preguntaves, no, la salsa boloñesa no es va originar a Bolonya, sinó a la Galia, és a dir, a la França actual.

Va ser tal l’èxit d’aquesta recepta de salsa, que a poc a poc es va exportar i va aconseguir expandir-se per tot el territori de l’imperi. De fet, en un principi no era coneguda com a salsa boloñesa, sinó com a ragú, terme amb origen etimològic en el verb francès “ragoûter”, traduït com “obrir l’apetit”.

La seva evolució durant l’edat mitjana

a ser durant l’edat mitjana quan va tornar fins a Itàlia, en gran part gràcies als estudiants universitaris que es movien per tot Europa, i els qui la van fer reaparèixer a la regió de Bolonya, moment en què s’incorporaria als tradicionals plats de pasta que tant s’han consumit al llarg de tota Itàlia.

La recepta es va perfeccionant en aquesta època, on tant la població noble més pudent com les famílies més humils feien la seva versió de la mateixa, moment en què es va popularitzar l’ús de carn triturada del bestiar boví més envellit, com a forma d’aprofitar aquesta carn i donar un sabor més potent a la salsa.

De fet, en aquella època era comú tallar la carn a daus, fent ús de greixos animals de porc en lloc d’oli vegetal per fregir i cuinar els ingredients d’aquesta recepta. De la mateixa manera, la utilització del tomàquet no estava tan popularitzada, per la qual cosa s’utilitzava llet i vi blanc per coure, donar cos i textura a la salsa bolonyesa de l’època, a la qual se solia afegir un toc de nata final.

A partir del segle XVI, amb la introducció del tomàquet a la cuina italiana i europea, la recepta va anar evolucionant de manera progressiva, fins arribar a la versió oficial de finals del segle XX.

La salsa bolonyesa a finals del segle XX i actualment

Tal com hem vist amb anterioritat, en poc temps la salsa bolonyesa es va estendre per totes les famílies italianes, que ja començarien a preparar aquesta saborosa salsa amb ragú de vedella.

Això va passar a ser una de les salses italianes per excel·lència, arribant fins i tot a incorporar-se el 1982 la recepta original a la Cambra de Comerç de Bolònia per part de l’Acadèmia italiana de la Cuina. El principal objectiu era el de preservar el seu origen per sempre.

Tot i això, són moltes les petites variacions que se li fan a aquesta salsa en la seva preparació, sempre amb l’objectiu d’adaptar-se als gustos i sabors de cada zona, però sempre buscant mantenir la seva essència.

Vine a tastar aquesta deliciosa salsa als nostres restaurants

A La Mafia som conscients de la història i importància que ha tingut la salsa bolonyesa en la gastronomia i cultura italiana, motiu pel qual cuidem la seva elaboració amb tot el mimo i qualitat que es mereix. Vine a gaudir dels nostres plats a qualsevol dels nostres restaurants italians repartits per tota Espanya.