A qui no li agrada un dolç? A La Mafia se sienta a la mesa també som molt golafres. I és que la gastronomia tradicional italiana mostra el seu costat més dolç. En aquest post, et portem els 28 postres italians més típics i deliciosos.
Descobreix els millors postres italians
Pastissos, galetes, bescuits, gelats… enamora’t dels millors postres italians en el següent llistat.
1. Amaretti
Mandorla mòlta, sucre glas, clares d’ou i una cullerada de licor Amaretto; amb aquests ingredients elaboraràs un dels postres italians més fàcils. Les amaretti són unes galetes de mandorla, ideals per acompanyar un bon cafè.
Com a curiositat: encara que estan presents per tota Itàlia, la seva producció més important es dóna a les regions nordiques del Piemont i la Llombardia; però es creu que tenen un origen àrab.
2. Bocconotti
Un altre postre italià conegut és el bocconotti. Es tracta d’una tartaleta italiana, que depenent de la zona, pot anar farcida de xocolata amb crema d’avellanes o de melmelada. També en funció del lloc, la massa va acompanyada de ratlladura de llimona o de taronja.
Espolvorejades amb sucre glas i juntament amb un vi dolç, els bocconotti són tota una delícia!
3. Bonèt
Viatgem al nord, a la regió del Piemont. El bonèt és un altre postre típic italià que s’assembla a un pudin o un flan. Curiosament, s’elabora amb les ja esmentades galetes amaretti mòltes, juntament amb llet fresca, cacau en pols, licor Amaretto, sucre i ous. Sens dubte, un postre amb el qual triomfar i, molt fàcil de fer!
4. Canestrelli
Una galeta amb forma de margarida? Sí, existeix, i es diu canestrelli. Aquestes galetes amb forma de flor de 6 pètals són uns dels postres típics italians per antonomàsia.
A més, són molt fàcils de fer. Només necessitaràs: farina, mantega, sucre glas, maizena, ous i sal. Els canestrelli tenen una textura molt particular, això es deu a que, durant l’elaboració, la rovell d’ou està prèviament cuita.
5. Cannoli
Procedents de Sicília, els cannoli són un tub dolç de massa cruixent, farcit de ricotta, sucre glas i ratlladures de llimona o taronja. S’acompanyen sovint amb fruites, xocolata o trossos de pistatxo. Un “crunch” espectacular!
Com a particularitat, la massa està elaborada amb vi Marsala, un vi dolç italià.
6. Cartocci
Si pensem en un postre italià fregit, els cartocci no poden faltar. Per entendre’ns, són una mena de xurro; de fet, solen prendre’s en el berenar.
Així com els cannoli, els cartocci són sicilians i estan farcits de ricotta endolcida amb essència de vainilla o taronja i xocolata. Ja se’t fa la boca aigua?
7. Cassata
Seguim en la mateixa illa, a Sicília també és típica la cassata. Un pastís amb ricotta, sucre, massapà, pa de pessic, sucre glas i fruita confitada per decorar. Visualment és molt bonica, i sap encara millor! Tot i que la recepta varia una mica depenent del pastisser.
8. Crostata
La “american pie” a l’italiana. La crostata és un pastís amb una base de pasta frolla cruixent i un farciment de melmelada. Aquesta pot ser de maduixa, préssec o de cirera, tu tries!
Si t’agrada el dolç, la crostata és un dels postres italians amb els quals triomfar en àpats i berenars.
9. Gelato
Sense dubte, és el postres italià més coneguts i el més internacional. El gelat italià no té res a veure amb els congelats de supermercat. Els gelats estan elaborats amb llet, no amb nata.
De xocolata, vainilla, maduixa, nata, llimona… però també de fiore di latte, festuc o nocciola. Les opcions són gairebé infinites!
10. Genovesa
Una recepta tradicional de postres italians? La genovesa. És un pa de pessic molt fàcil de fer, però que serveix de base de receptes més complexes.
La genovesa és un pa de pessic que no porta llevat, la seva textura esponjosa es deu a la quantitat d’ous muntats que inclou la recepta. Amb ous, mantega fonuda, farina, sucre i sal i, si vols ratlladura de llimona, aconsegueixes un pa de pessic molt bo.
11. Gubana
Un dels postres nadalencs italians més importants a Friuli-Venezia Giulia, però que es menja durant tot l’any. Ens referim a la gubana, un pa dolç farcit de fruits secs, panses i ratlladura de taronja o llimona.
12. Mostacciuoli
D’altra banda, les mostacciuoli són un tipus de galetes amb ametlla mòlta, canyella, ous, farina, sucre morè i, si t’apeteix, ratlladura de llimona i cacau en pols. De fet, hi ha receptes que cobreixen la galeta amb xocolata negra.
Les mostacciuoli són un dels postres italians més antics. Així, es diu que Sant Francesc d’Assís era un gran aficionat a aquestes galetes.
13. Pan de saba
Com el seu propi nom indica, és tot un pecat dolç. El pa de saba o pastís de xocolata Reina de Saba és una excel·lent opció per als amants del xocolata (també apta per a celíacs!).
És un postres italià esponjós i molt suau i senzill de preparar. Et motives?
14. Pandoro
En aquesta llista dels 28 postres italians més típics de la gastronomia italiana, no podíem obviar el pandoro. El pandoro, originari de Verona, és un dels dolços de Nadal més populars i la seva recepta deriva des de l’Edat Mitjana.
Es sembla al panettone, però la massa és de tipus brioix. I, com és evident, el seu interior és de color groc (a causa de l’ou i la vainilla), d’aquí el seu nom.
15. Panettone
És el pa clàssic -dolç- de Nadal italià. Un dels postres italians més importants. Tal és la seva fama, que el panettone ha traspassat les fronteres; podent-lo trobar amb facilitat en supermercats de qualsevol part del planeta.
La seva forma, textura, sabor… el converteixen en un ‘must’ de la cuina italiana.
Per a la recepta del panettone, necessitem principalment: farina, ous, sucre, llevat, llet, mantega, així com panses i fruites confitades.
16. Panna cotta
La panna cotta és un postre molt semblant al nostre flan de rovell d’ou. A base de llet, nata, sucre, gelatina i vainilla, pot anar acompanyada de fruits vermells, caramel o cafè.
Amb una recepta molt senzilla, aquest postre italià no necessita forn. Ja veuràs com encertes amb la teva panna cotta casolana!
17. Pardulas
Propis de l’illa de Sardenya, les pardulas són uns pastissets típics de Pasqua. La seva massa es prepara amb farina, mantega i oli i, per al seu farcit, només necessitaràs ricotta, sucre i ratlladura de llimona. Boníssims!
18. Pastiera
De nou a Nàpols, la pastiera és semblant a la crostata. També porta pasta frolla, però el seu farcit s’elabora amb gra de blat cuït, llet, ricotta, sucre i ratlladura de taronja.
19. Profiteroles
Tot i que el seu origen és francès, els profiteroles són un dels postres indispensables per als italians. Una deliciosa barreja a base de massa choux juntament amb un farcit de nata, xocolata o crema pastissera. Autèntics mossets de plaer!
20. Seadas
Una recepta per als qui realment estimen allò dolç. La seada també és originària de Sardenya i consisteix en un pa dolç farcit de formatge, sucre, canyella i ratlladura de llimona o taronja. Per fer la massa, es necessita sardina de porc. I ja cuinada, la seada es serveix amb més sucre o mel. Un dels postres italians casolans més tradicionals!
21. Sfogliatelle
És un dels postres italians més difícils de fer. “Sfogliatelle” ve de “sfoglia” que significa “full de pasta” i, com ja et podràs imaginar, aquest postre s’elabora amb aquest tipus de massa.
Es tracta d’una mena de croissant amb un origen napolità i que està farcit de formatge ricotta, sèmola fina, fruita confitada i sucre. Sensacionals!
22. Taralli
Per la seva banda, els taralli són unes rosquetes cruixents, els ingredients dels quals són: farina de força, sal, oli d’oliva i llavors de fonoll. En realitat, són galetes salades però que amb el fonoll presenten un sabor molt especial.
23. Tegole
Les tegole o teules són unes oblees amb ametlles, nous i avellanes. Per a la seva elaboració, cal triturar bé aquests fruits secs i barrejar aquesta mena de farina amb clares d’ou, farina de blat de moro, i llestos!
24. Tiramisú
Sens dubte, un dels postres italians amb més renom. Per a la recepta del tiramisú més clàssic, no pot faltar el cafè, el mascarpone, els ous, el sucre, el cacau i les galetes de soletilla. Hi ha qui també hi afegeix una mica de licor amaretto. Un plaer per al paladar!
25. Torrone
Els italians també mengen torrons. El torró és típic per Nadal. Igual que a Espanya, n’hi ha de moltes classes. Però si vols elaborar un torró tradicional només necessitaràs ametlles, ous, sucre, mel, sal, ratlladura de llimona, midó de blat de moro i extracte de vainilla.
26. Torta caprese
Un postre italià per a celíacs? La torta caprese! I és que entre els seus ingredients no trobaràs farina de blat de moro, sinó ametlla, sucre, ous, xocolata i mantega. Molt fàcil de fer i el seu sabor és increïble.
27. Zuccotto
El zuccotto és també un dels postres italians fàcils i deliciosos. Té una forma de mitja esfera i consisteix en un pastís amb una base de bescuit de soletilla empapat en licor i nata. Tot i que també hi ha receptes on s’inclou Nutella o xocolata fosa.
28. La crema carsolina
Per concloure aquesta llista de 28 postres italians, cal explicar que la crema carsolina és un milfulls típic de Trieste i el seu farcit conté llet fresca, zabaglione o sabayon, vainilla i llimona.
A La Mafia pots tastar algunes d’aquestes delicioses postres
I si vols tastar postres italianes, a la carta de La Mafia tenim una gran varietat. Des dels clàssics tiramisú i panna cotta, fins a gelats de diferents classes: xocolata negra, mascarpone, vainilla de Madagascar o maduixa. Però també tenim pastissos, sorbets, coulant de xocolata o la nostra meravellosa torrija.
Reserva ja a la teva Mafia més propera, i prova els nostres postres italians!